Houtworm / Boktor
Omschrijving
Bestrijding van houtwormkevers door Insektokill
Uiterlijk van de houtwormkever
Volwassen
houtwormkever
De larven
Levenscyclus houtwormkever
Kevers ondergaan alle 4 de stadia van de gedaanteverwisseling:
- Ei
- Larve
- Pop
- Adult (volwassen kever)
De houtwormkevers leggen in mei tot augustus eitjes. De eitjes komen na ongeveer 2-3 weken uit. Als de larven uit de eitjes komen boren ze zich ter plaatse in het hout. Ze zullen zich zo’n 3 jaar in het hout ontwikkelen als de temperatuur en de omgeving geschikt is. Dat betekent dat het een luchtvochtige omgeving moet zijn in een temperatuur van rond de 22-23 graden Celsius.
Wanneer de larve volgroeid is maakt hij een zogenaamde ‘poppenwieg’. Hierin verpopt de larve 2 tot 4 weken in de periode maart-mei. De poppen zijn geelachtig/wit van kleur en hebben afmeting van ongeveer 4,5 tot 5 mm lang.
Na de verpopping knaagt de volwassen zich een weg naar buiten. Daarbij laat het beestje een cirkelvormige uitvliegopening achter. Deze uitvliegopening heeft een diameter van 1 tot 2 mm.
Ondervindt u problemen met houtwormpkevers?
Bel ons op 053-4283232 voor meer informatie of advies.
Insektokill helpt u graag van problemen met ongedierte af!
Boktor bestrijden
Schade
Omdat de larven van de boktor vraatzuchtig zijn, kan de aangebrachte schade aanzienlijk zijn. Dakconstructies kunnen serieuze schade oplopen. Zelfs dikke balken kunnen in een paar jaar tijd volledig verpulverd worden. De huisboktor tast alleen naaldhout aan. In het geval van grenen en larikshout wordt bij voorkeur het spinthout aangetast, tevens het kernhout bij vuren.
Vaststellen van aantasting:
Heeft u een vermoeden dat het hout is aangetast door de larven van een huisboktor? Let dan op het volgende:
-
Luister goed of u geknaag hoort.
(Bij hoge temperaturen zijn de larven actiever en kunt u mogelijk een knagend geluid horen) - Ziet u een ovale opening in het hout? (Dit is de uitvliegopening van de kever)
- Prik met een beitel, een schroevendraaier of een priem in het hout. Ziet u gangen in het oppervlak van het hout? Dan hebben larven dit uitgeknaagd. De gangen zijn gevuld met boormeel.
Bestrijding van boktor door Insektokill
Voor u overgaat op een bestrijding, moet er eerst worden gekeken of de sterkte van het hout nog voldoende is. Houtwerk van onvoldoende sterkte, zal vervangen moeten worden door verduurzaamd hout. Het advies is om het afvalhout te verwijderen of te verbranden.
De aantasting zal geïnventariseerd moeten worden. In de meeste gevallen is het advies een behandelplan uit te laten voeren door een bestrijdingsdeskundige. Ga niet zelf over tot boktor bestrijding. Insektokill beschikt over de juiste kennis en middelen om een effectieve behandeling uit te voeren.
Insektokill een Lokaal-Twents familiebedrijf Sinds 1950.
Alles wat u moet weten van de boktor
Levenscyclus
Kevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dat betekent dat de ontwikkeling vier stadia kent:
1. Ei
2. Larve
3. Pop
4. Adult (volwassen kever)
De eitjes worden in de zomer gelegd (juni tot september) en komen na ongeveer 1 tot 2 weken uit. Vervolgens bestaat het grootste deel van het levenscyclus uit het larvale stadium: 3-5 jaar, met uitschieters naar 11 jaar. De gunstigste omstandigheden voor een larve om zich in te ontwikkelen zijn een omgeving met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van om en nabij de 28 graden Celsius. Als de larve genoeg gegeten heeft zal hij verpoppen. Dit stadium neemt zo’n 2-4 weken in beslag. De volwassen kever verblijft nog een paar dagen in het hout om uit te harden, waarna hij zich een weg naar buiten knaagt. Hij laat een ovale uitvliegopening achter van 6 tot 9 mm.
Leefwijze
Kort na de paring legt het wijfje ongeveer 200 eitjes in de naden en spleten van het hout of in oude gangen nabij de eerder genoemde uitvliegopeningen. De larven die na 1 tot 2 weken uitkomen boren zich in het hout. Ze houden zich in het begin dicht onder de oppervlakte op, maar naarmate de tijd vordert, trekken ze dieper het hout in. Soms kan men ze horen knagen op warme zomerse dagen. Bij koude temperaturen houden ze zich stil en eten ze niet of nauwelijks.
Overal waar de larven gangen boren in het hout laten ze boormeel achter. Soms is er op het hout hoopjes boormeel te vinden dat cilindrische deeltjes bevat. Bij actieve aantasting valt dit boormeel uit de gangen en gaten omlaag.
Door de druk uit de boorgangen is het houtoppervlak vaak rimpelig en ongelijk. Dikwijls wordt ook de toekomstige uitgang naar buiten al voor de verpopping uitgeknaagd. Er blijft een dun laagje hout aanwezig dat de kever bij het uitvliegen zal doorknagen. De verpoppingsfase vindt plaats in het voorjaar. Daarvoor wordt een verpoppingsholte in het hout gemaakt. Een volwassen huisboktor leeft zelf niet van hout en heeft een levensduur van 3-4 weken. In deze tijd planten zij zich voort.
Heeft u een vermoeden dat uw woning of bedrijfspand aangetast is of wordt door de huisboktor? Twijfel niet en neem contact met ons op! Ook met al uw vragen over overlast van andere plaagdieren kunt u bij ons terecht.
Voor een eerlijk en gratis advies
Bel 053-4283232 of mail naar: info@insektokill.nl